Shift F10, retrieve-release. Met het meeslepen van bagage van een ander ben ik maar al te bekend.
Geboren met het “helpers-syndroom” had ik het gevoel dat ik iedereen moest helpen. Elke zwerver, elke straatkat, elk kind dat de weg kwijt was. Ik was niet (en ben soms nog niet) in staat om de emotionele pakketten, die ik tijdelijk even meehielp om te dragen, terug te geven. Ik dacht dat ik er beter mee kon omgaan, ik regelde het wel. Een vorm van grootheidswaanzin, dat me bijna mijn eigen energie “kop” kostte, en de verbinding met mezelf was ver te zoeken. En die met mijn gezin ook.

Ik heb met mijn man en twee meiden van toen 8 en 9, een jaar lang in Bali gewoond. Hier heb ik door gesprekken met mijn man, mijn zus  (die daar woont) en vele andere mensen, nog beter leren kijken vanuit een ander perspectief.
Naar mezelf en de manier waarop ik in het leven stond, en naar een nieuwe versie helpen, waarbij ik zelf overeind bleef.

Ik sta sindsdien veel beter in contact met mezelf, en daarmee met mijn gezin en anderen. Ik ben in staat te identificeren wat bij mij hoort en wat niet, en kan teruggeven wat bij de ander hoort. Elke dag leer ik meer bij. Dat wat ik in de workshops wil meegeven draagt bij aan mijn eigen leerproces.

Mijn achtergrond in het onderwijs en de onderwijskunde heeft me geleerd orde te creëren in grote hoeveelheden informatie. Mijn gevoeligheid en sterke intuïtie helpen mij contact te maken met de ander en zijn of haar energieveld.

De jaaropleiding Systemisch werken heeft me geleerd een goede reisleider te zijn, op de tocht naar inzichten bij anderen. Ik gebruik mijn intuïtie en gevoeligheid om iemand net een stap dieper te laten gaan. In januari 2024 ben ik gestart met de NEI coach opleiding. Een magische manier van werken met het onderbewuste.

Naast systemisch werk en coaching voor particulieren ben ik  leiderschap en organisatie coach en werk ook daar vanuit een systemisch perspectief.

Ik ben nuchter, humorvol en direct. Zingen en muziek arrangeren is mijn vorm van meditatie. Ik kan meestal hard lachen om mezelf, maar soms ook niet.

Dat hoort allemaal bij mij, daar ben ik blij mee, dat is in balans.

Ik werk in de familieopstellingen en de workshops vaak samen met Christel Frieling. Wij hebben samen de jaaropleiding Systemisch werken van Hylke Bonnema doorlopen en werken sinds die tijd samen. Christel is een warme vrolijke persoonlijkheid die je snel veilig en op je gemak kan laten voelen.  Vanuit haar ervaring leidinggevende bij verschillende organisaties is ze sterk in kijken naar daar waar je naar toe gaat op gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en organisatieontwikkeling.

Onze samenwerking levert een unieke combinatie op van voorzet geven en inkoppen. Als team voelen wij elkaar aan zonder woorden, en vertrouwen de route die de ander uitstippelt.

Waar de kracht van de een zit in het doorgronden van de daadwerkelijke vraag en intuïtieve inzicht in dat wat geweest is en nu nog een rol speelt, is de ander enorm sterk in het maken van verbinding, creëren van vertrouwen en het inzicht geven in daar waar je naar toe gaat en wat je mee kunt nemen en wat je achter kunt laten.